DSC_1296

Kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. Det är de viktigaste varorna att byta till ekologiskt enligt Naturskyddsföreningen.

DSC_1252

På kaffeplantager som drivs på ett konventionellt, oekologiskt sätt, används oftast extremt giftiga bekämpningsmedel. Det är farligt, till och med livsfarligt, för de som jobbar där. Även för djur och natur. De vanligaste bekämpningsmedlen på kaffeodlingarna är förbjudna i Sverige men slutprodukten säljs ändå här. Mitt val, förutom att välja KRAV-märkt kaffe, är att också välja Fairtrade, det garanterar bland annat att arbetarna har bättre villkor och en lön de kan leva på. Gifterna sitter främst i skalen på kaffebönorna och hamnar kanske inte i koppen du dricker, men varför chansa.

DSC_1248

Även när det gäller bananer och vindruvor används mängder med farliga bekämpningsmedel och i det här fallet går gifterna över i fruktköttet. I de två livsmedelsaffärer där jag oftast handlar har handlaren tagit ställning och slutat att sälja oekologiska bananer. Hoppas att nästa steg blir att fasa ut de oekologiska vindruvorna. Naturskyddsföreningen skriver att det hittades 26 olika bekämpningsmedel i ett EU-stickprov av en ask vindruvor. Min slutsats – finns det inte ekologiska druvor i butiken, så följer inga med hem.

DSC_1270

Ekologiska mejeriprodukter ger ringar på vattnet även på andra sidan jordklotet. Då behövs nämligen inte hårt besprutade sojabönor odlas som i sin tur importeras och blir till foder åt kossorna här hemma. Istället får de beta och äta ekologiskt foder varav minst 60 % kommer från den egna gården om varan är KRAV-märkt.

DSC_1281

Köttet saknades ju på den översta bilden. Varför då? För att det absolut bästa är att minska på köttkonsumtionen. När en ändå köper kött är det ekologiska alternativet viktigt på grund av att djuren får det bättre på många plan. Bland annat bejakas djurens naturliga beteenden, de får äta naturligt ekologiskt foder och de får tillgång till bete. Det ställs högre krav på slakten. Det bor med andra ord gladare och mindre stressade djur på ekologiska gårdar. Här slog jag till när det var kort datum och la i frysen.

DSC_1265

I Sverige är potatisen en av de grödor som besprutas allra mest. Det kan en nästan inte tro, eller hur? 7-8 gånger per säsong besprutas potatisodlingarna med bekämpningsmedel för att ta död på bladmögel, ogräs och insekter. Gifter som är skadligt för bin och vattenlevande organismer. Ämnena tar sig också ner i grundvattnet. Genom att välja ekologisk potatis slipper en allt det här. Ledorden i det här inlägget upprepas – bättre för dig, djur och natur!