Att handla ekologiskt är lite som att gå i en lanthandel fast i ett storköp

För ett tag sedan handlade jag på ett stort Willys som jag inte varit i på drygt ett år. Det gick snabbt att se att de ekologiska varorna var markerade med gröna prislappar istället för vita. Smidigt att bara rikta blicken mot dem.

I frukt- och gröntavdelningen hittade jag inga gröna lappar bland de fem champinjonsorterna som låg där. Inte bland tomaterna eller gurkorna heller. Jag gick lite längre in och där fanns en hel disk med bara ekologiska grönsaker. Där fanns champinjonerna som jag letade efter, dock bara en sort och förpackade i en plastlåda som jag gärna skulle ha sluppit. Fick lite lanthandelskänsla där och då, som att stå i en liten butik med få utvalda produkter.

Ungefär så är upplägget i de flesta butiker numera. Lappar som visar vad som är ekologiskt och kanske nån hylla här och där med bara sådana produkter.

I mejeriavdelningen finns det inte heller särskilt många ekologiska varianter av samma sak. Där finns kanske en vanlig fil, en a-fil, en eller två yoghurtar, en turkisk yoghurt, en crème fraische. Ingen med femton olika smaksättningar. Jag hoppas inte heller att det är dit vi ska komma.

Ett ställe i butiken där jag verkligen saknar variation är i ostdisken. Jag vill ha prästost och kanske grevé. Det finns fyra ekologiska sorter där jag oftast handlar, som alla är i herrgårdsstil utom en som kort och gott heter ”Ekologisk lagrad ost” från butikens eget märke. Inget produktnamn direkt. Här kommer ett förslag: Prästgårdsost. För det är nog lite så den smakar.

Jag ser med viss förundran på de stora reklamskyltarna som har hängt på stan med tre nyheter från Arla. Långsyrad filmjölk i tre olika smaker, en naturlig färskost även den i tre olika smaker och en ny serie produkter med smör och rapsolja.  Svenskt och naturligt säljer. Men varför är inte nyheterna ekologiska? Finns det inte tillräckligt mycket ekologisk råvara? Vilka produkter fasas ut till förmån för dessa eller är det bara en kamp om mer plats på hyllorna från samma märke? Det bästa är ju när någon produkt som varit oekologisk ersätts av en ekologisk. Utbudet ökar sakta men säkert men än så länge går jag där i mitt storköp och leker lanthandel.

2 kommentarer

  1. Jag såg den reklamen med och undra samma sak. Det finns för mycket att välja på nuförtin och samtidigt för lite. Var är de lila morötterna? De blåa potatisarna? Andra äpplen än golden och red delicious, granny smith och Jonagold? Artfattigdomen i affären är himla tråkig tycker jag.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑