Recension av ekologisk barnvagn – Naturkind Varius

I mitt inlägg om vår ekologiska barnvagn lovade jag att återkomma med en recension. Nu är det dags! Jag har ingen nämnvärd erfarenhet från andra vagnar och kan inte direkt jämföra med något annat, utan jag lyfter mest fram det jag tycker har varit bra eller mindre bra med vagnen.

Naturkind modell Varius: En kombivagn, det vill säga med både ligg- och sittdel.

Ekologisk barnvagn

Mjuk- eller hårdlift och tillbehörspaket: Det går att välja mjuk- eller hårdlift som liggdel. Vi valde hårdliften, som syns till vänster, för att den kändes finare och mer ombonad och skön för bebisen. Bilden till höger visar sittdelen. Vad gäller tillbehör fanns det ett paketerbjudande där vi valde skötväska med skötbädd, parasoll, regnskydd och fotsack. Nu i efterhand hade jag hellre valt solskyddet än parasollet då vi knappt har använt det och istället köp ett solskydd från ett annat ställe.

Körvänlighet och funktioner: Vagnen är lätt att köra och känns stabil. Den har en fantastisk svängradie med sina svängbara hjul framtill, det känns som att det går att svänga i minsta lilla utrymme.

Korkhandtagen är sköna att hålla i. Handtaget går att justera i olika lägen både uppåt och neråt, så att det tar lite plats på exempelvis en buss. Väldigt smidigt.

Höjden på sitt- och liggdelen är ganska hög så att en inte behöver böja sig så långt ner till barnet. Det tycker jag är väldigt bra.

Hårdliften kan kopplas loss och användas som en vagga på golvet.

Sittdelen har fyra rygglägen som är enkla att justera, varav ett är helt liggande och det finns såklart säkerhetsspännen för benen och överkroppen.

Sittdelen har även ett inbyggt myggnät där det går att ta loss det vanliga tyget genom att öppna ett blixtlås.

Byta sitt- och liggdel, byta håll och fälla ihop: Det är enkelt att ta av både sitt- och liggdelen med två olika spärrar på bägge sidorna och att byta håll på sittdelen när barnet är redo att sitta framåt. Det känns även väldigt säkert att sätta i insatsen då det syns och hörs på spärrarna när den sitter som den ska.

Det går att fälla ihop vagnen med sittdelen kvar, medan hårdliften får kopplas bort och fällas ihop separat. Vi har inte åkt särskilt mycket bil med vagnen men vid de tillfällen vi har gjort det har det funkat bra. Även i en liten bil men då fick vi montera bort hjulen och stuva in där det fanns utrymme.

Recension Naturkind IV

Hjulen: Vi valde de plasthjul som ingick och de har funkat väldigt bra där vi har kört vilket mest är i stadsmiljö, men även på grusvägar. Det fastnar lätt stenar i dem till skillnad från luftpumpade hjul. Jag var beredd på det innan så det är inget som har stört. Det går att köpa till luftpumpade hjul som är bättre på stigar och grusvägar. När det var mycket snö ute på gatorna var det tungt att köra vagnen. Snön fastnade under stänkskydden och i hjulhusen. Då hade luftpumpade hjul också varit att föredra.

Material: Materialen känns genuina och härliga. Kokosgummi, trä, ull, kork och ekologisk bomull, det är så naturligt det kan bli. Att vagnen är just ekologisk och giftfri är det främsta skälet till att köpa den.

Tålighet: Ett orosmoln var att vagnen kändes mer ömtålig för regn och snö än andra vagnar, vilket den säkert är eftersom det ekologiska bomullstyget inte är särskilt kraftigt impregnerat, men det har aldrig blivit något problem. Först fick jag intrycket att den inte alls skulle tåla regn, men det gör den såklart, det går till och med att tvätta tyget. Jag vill ju inte att vagnen ska bli blöt när vi är ute och går och då sätter jag såklart på regnskyddet och det har jag märkt att så gott som alla andra också gör med andra vagnar, även vid duggregn. Alltså inget konstigt.

Regnskyddet som ingick åkte tyvärr ur korgen under vagnen när vi bara hade använt det två-tre gånger. Som tur var hade vi fått ärva ett regnskydd. Ja, det tog emot att köpa ett nytt för 349 kr just då. Det som ingick var i alla fall väldigt fint, genomskinligt och praktiskt att sätta på. Kanske lite svårt att vika ihop då det var av lite styvare kvalitet.

Tvätt: Det går att ta loss nästan alla tyger och tvätta i 30 graders ulltvätt utan centrifugering med ulltvättmedel. Läs såklart tvättråden ifall de ändras! Vi hade tvättat skötbädden några gånger med bra resultat, men gjorde tyvärr misstaget att tvätta skötväskan och madrassöverdraget ihop en gång. Allt det vita tyget blev rosa, men värst av allt var att madrassöverdraget krympte så att det inte gick att trä på madrassen. Det var riktigt jobbigt! Vi hade följt de instruktioner som fanns i handboken, men tydligen ska allt tvättas separat och det stod ingenstans. Vi fick till slut ett nytt överdrag utan extra kostnad. Skötväskan tyckte vi att vi kunde leva med att den var rosa inuti.

Madrassöverdrag Naturkind

Lite komiskt var att när vi fick det nya överdraget satt det ett tvättråd på vilket det inte hade gjort på det första. Vi tvättade det flera gånger och det höll sig som det skulle.

Utseende: Jag tycker hårdliften är väldigt fin och påminner om andra vagnar på marknaden. Sittdelen har lite väl mycket tyg i suffletten. Det ser bylsigt ut framtill och det hade varit finare om tyget var lite stramare.

Ekologisk barnvagn Naturkind

Beställning och leverans: Vi beställde från Petit Barnvagnar och det var ganska smidigt. Särskilda önskemål får en skriva in i kommentarsfältet vid beställning, exempelvis ville vi ha en helsvart hårdlift. Vid köp av ett tillbehörspaket skriver en sina val i samma fält. Det hade gärna kunnat bli lite enklare med rullgardinsval även där.

Leveranstiden är mellan 8-14 veckor. Det är alltså viktigt att vara ute i god tid! Vi var lite sent ute och fick vår leverans på beräknat förlossningsdatum. Sonen kom tidigare och vi hade som tur var ordnat med en vagn vi kunde låna av en släkting.

Egentligen fick vi faktiskt leveransen lite i förväg, men det blev fel med en mjuklift istället för hårdlift. Petit Barnvagnar kom hit och hämtade den och sedan kom hårdliften på utsatt datum. Lite snopet men ändå helt enligt vad de lovat. Förhoppningsvis bara en tillfällighet att det blev så.

Ekologisk barnvagn Naturkind II

Jag är så nöjd med vagnen och är väldigt glad över att vi valde att köpa den. Sammanfattningsvis tycker jag att den är smidig och har bra funktioner. Att vagnen är ekologisk, giftfri och miljövänlig väger över allt kring utseendet. Jag skulle absolut köpt den igen!

5 kommentarer

 1. Hej,
  Tack för en jättefin recension!
  Vi ska köpa denna vagn men vet inte om vi ska välja hård- eller mjukliften. Vi bor i hus utan hiss och behöver kunna bära upp liggdelen enkelt för trapporna. Behöver därför en liggdel som inte är allt för tung och har handtag. Undrar därför hur er hårdlift fungerar, har den bärhandtag? Och skulle den gå enkelt att bära upp för trappor med bebis i av en person?
  Tack för hjälpen!
  Mvh Elisabeth

  • Sarah

   11 januari, 2016 at 22:04

   Tack! Vad kul att ni ska köpa en sådan vagn!
   Jag tror att hårdliften blir rätt otymplig att bära i trappor på det sättet. Det går att bära i ett handtag i suffletten men det skulle nog bli tungt och det är inte så smidig att knäppa loss medan bebisen ligger i, även fast det går. Då är nog mjukliften mycket lättare och smidigare. Det skulle jag ha valt!

 2. Hej! Jättefin recension! Jag tänker också köpa den här vagnen, just för att den är ekologisk. Funderar dock på vilken modell jag ska välja. Jag tycker varius verkar smidigast men bor lite mer på landet och kommer nog gå en hel del skogspromenader. Har du någon erfarenhet om hur den klarar det? Jag tänkte om man tar den med lufthjulen till istället. Eller borde jag satsa på en terra eller vita…svårt när man inte kan känna på dem :/

  • Sarah

   7 mars, 2016 at 14:28

   Hej! Vad kul att du tänker köpa en Naturkind! Vi har gått en del på grusvägar och skogsstigar med vår Varius och det har gått jättebra att köra fast det kan bli lite skakig ibland. Med luftpumpade hjul blir det säkert bättre! Det går också att låsa hjulen framtill för mer stabilitet. Jag har inte provat Terra och Vita, däremot tycker jag att det är lite svårare att svänga barnvagnar som har oledade hjul framtill. Så det beror nog på hur mycket du kommer gå på skogspromenader, för annars tror jag som du att Varius är smidigare.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑