En menskopp som gör skillnad

Jag drog upp kameran ur skötväskan för att fånga en bild på min son i vagnen på bussen . I samma stund ramlar en binda ur väskan, rakt ner på golvet, precis vid dörrarna i mitten. Snabbt som attan fångar jag upp den och gömmer den i korgen under vagnen. Jag kände direkt att det här borde ju inte vara pinsamt, men det var det. Hur många gånger har jag inte smugglat tamponger i strumpan eller diskret lagt en i jeansfickan så precist att det inte ska bukta ut någonstans för att ingen ska kunna se på väg till toaletten? Hur många är inte de tjejer som en vecka i månaden helt plötsligt tar med sig väskan in på toaletten men som inte annars brukar göra det? Jag är 30 år gammal och jag kan räkna på en hand hur många gånger jag har sett bindor eller tamponger synligt i folks väskor. Det är ett sånt hysch-hysch kring mens.

Ruby Cup Menskopp II

Nu har jag köpt en menskopp. Inte för att jag ska slippa tappa ut bindor här och där, utan för att det faktiskt verkar så himla smidigt. Att inte längre behöva köpa tamponger eller bindor, att inte behöva tänka på att packa med sig mensskydd utan bara ha det på sig eller snarare i sig under hela mensperioden. Självklart är det ju också till förmån för miljön och min egen ekonomi. 1 menskopp kan användas i ungefär 10 år. 4 menskoppar kan ersätta 12 000 tamponger under en livstid. Tänk vilken skillnad det gör både vad gäller resurser i produktion och mängden avfall. Den jag köpte kostade knappt 300 kronor inklusive frakt, betydligt billigare än att köpa tamponger och bindor under 10 år.

Ruby Cup Menskopp

Jag valde en menskopp från Ruby Cup och det bästa är att de skänker en likadan till tjejer i utvecklingsländer som inte har råd med mensskydd. Det är ett stort problem att mens stoppar tjejer från att gå till skolan, träning eller andra aktiviteter. Ett annat problem är användningen av okonventionella skydd som i värsta fall kan leda till infektioner. Att inte behöva oroa sig över sin mens borde vara en självklarhet. Vare sig en bor i Sverige eller någon annanstans.

Ruby Cup Menskopp III

2 kommentarer

 1. Guuud ja, vilket hysch pysch det är kring något som är så jäkla naturligt. Jag tänkte framför allt på det när jag läste en artikel om hur mycket värre det är för till exempel kvinnor i Indien. Det var en kvinna i Kochi som nekades gå på bussen då chauffören inte kunde veta om hon hade mens eller inte och därför inte kunde veta om hon var ren eller smutsig. Hade hon haft mens hade hon alltså inte fått åka med, och nu fick hon inte åka med i alla fall eftersom han inte kunde veta… Så sjukt.
  Det var också berättelser om arbetsplatser där en binda hittats i papperskorgen och alla kvinnor tvingades ”undersökas” om vem som hade mens – du ska tydligen linda in bindan i tidningspapper och slänga den någon annanstans…

  Det är också märkligt hur sjukt obekväma män blir när man nämner mens. Jag älskar att vara lite provocerande och därför påpeka när jag har till exempel mensvärk eller liknande.

  • Sarah

   3 januari, 2016 at 10:26

   Jag läste också den artikeln och mådde så dåligt. Det är verkligen ofattbart och hemskt att det är så! Haha, riktigt bra ju att göra män medvetna.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑