Sluta vaska kaffe

Det här med att vaska är ju så daterat, men det finns faktiskt något som vaskas vareviga dag. Kaffe. Hur många slentriankoppar kaffe bryggs, kokas och pressas varje dag till ingen nytta? I hemmet, på arbetsplatser, caféer och restauranger. Som inte går åt, som kallnar och som hälls ut helt i onödan. Det är så lätt hänt att göra några koppar extra. Det är kanske inte är lika stötande och iögonfallande som att beställa en flaska champagne och be någon hälla ut den. Fast när en tänker efter borde det ju vara det.

Ekologiskt kaffe

Enligt en studie som Naturvårdsverket och Livsmedelsverket har tagit fram uppgår det flytande avfallet av mat och dryck till 26 kilo per person i Sverige. Ungefär 40 procent av det är kaffe och te, det vill säga ungefär 10 kilo. Förutom det som hälls ut blir det ju också massa extra sump som slängs och måste avfallshanteras. Studien gäller bara hushåll. Undrar vad siffran skulle bli om restaurangbranschen och arbetsplatser räknades in?

Det går åt så mycket resurser i onödan, som energianvändning och utsläpp vid produktion och transporter. Bara att odla bönor till en kopp kaffe kräver 140 liter vatten och då får en tänka på att det sker i områden som förmodligen inte har lika bra tillgång till vatten som vi har.

Kaffeplanta

Kaffe är en av de mest besprutade grödorna som finns och är därför en av de viktigaste varorna att byta ut till ekologiskt. För miljön, för de som jobbar med råvaran och för sin egen skull.  Sluta vaska och få råd med ekologiskt! Värdet av kaffet som hälls ut skulle faktiskt kunna läggas på att köpa ekologiskt och sen värna lite extra om det.

I Sverige säger statistiken att vi dricker i snitt 3,2 koppar kaffe per person och dag. Näst mest i hela världen. Men stämmer det eller lever vi på en lögn? Har kopparna som hälls ut räknats bort!? Vi köper kanske bara näst mest per person.

Jag har börjat brygga färre koppar och skulle det inte räcka får en brygga en till kopp eller två. Det är inte svårare än så. Att ändra sitt beteendemönster skulle göra stor nytta för många.

4 kommentarer

  1. Åh vad glad jag blir att du tar upp det här! Har också tänkt så mycket på det här. I butiken bestämde jag mig för att köra på kapselkaffe av just denna anledning. Nog för att kaffekapslar skapar galet mycket skräp, precis som såna där små enportionstetror med mjölk gör. Men att stå och hälla ut kaffe och en liter mjölk som har surnat kändes ännu värre. Så ja, det här med avvägningar…

  2. Så himla sant. Därför är det grymt med handbryggt kaffe som tex da Matteo i Göteborg har, och Café Pascal i Stockholm (med många flera) där det som bryggs bara är till för den som köpt det!! Det går såklart att göra hemma med, det gör vi. Vi brygger 400ml kaffe och dricker upp 400ml kaffe, perfekt och utmärkt!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑