Ekologisk saffranskaka II

Jag vill dela med mig av ett riktigt gott recept på en ekologisk saffranskaka. Jag har ändrat lite från originalreceptet och använde såklart nästan bara ekologiska råvaror. Ekologiskt saffran fanns inte i butiken. Undrar hur besprutad saffran är överlag och om konventionellt odlad saffran ändå är hyfsat ok? Kakan passar perfekt en sån här dag som andra advent och alla andra dagar i jul.

Du behöver:
200 gram smör
1 gram saffran
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vatten, sirap och lite extra strösocker att toppa med

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform. Jag använde en avlång, men det funkar med en rund också.
Smält smöret. Stöt saffranet i en mortel med en matsked av sockret. Jag blandade det med lite bourbon, knappt en matsked, för att få fram smakerna ännu mer. Det funkar med annan sprit också. Blanda sedan saffranet med det smälta smöret.
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smöret och mjölken. Sikta ner mjölet och bakpulvret i smeten. Rör ihop och häll i formen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Känn efter med en sticka så att kakan inte är kladdig i mitten. Blanda lite vatten och någon tesked sirap och pensla på kakan när den har tagits ur ugnen. Toppa med strösocker. Ta sedan loss kakan från formen.

Jag serverade med vispad ekologisk grädde och ekologiska lingon. Verkligen gott med det syrliga från lingonen till!

Ekologisk saffranskakaEkologisk saffranskaka IEkologisk saffranskaka III