Minskat matavfall

Restauranger, livsmedelsbutiker och hushåll har minskat sitt matavfall under 2014 jämfört med 2012 enligt en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra. Resultaten visar bland annat att hushållens fasta matavfall har minskat med cirka 7 kilo per person och år till 74 kilo per person, varav cirka 30 procent är onödigt svinn. Livsmedelsbutikerna har minskat matavfallet med nästan 35 procent mätt i totalt antal ton, en minskning med 2 kilo per person. Av deras avfall är ungefär 70 procent onödigt svinn, svindlande mycket tycker jag! Därför känns det fantastiskt att avfallet minskat så mycket i den sektorn.

Jag har skrivit om onödigt matsvinn tidigare, både i fast och flytande form. Det är verkligen viktigt att vi tar vara på det vi köper, oavsett om det är hemma eller på en restaurang. Jag blir så glad över den här utvecklingen. Här är några bilder på mig från i somras, lycklig och koncentrerad över att få kompostera vårt matavfall under de veckor vi hyrde en sommarstuga.

Minskat matavfallMinskat matavfall IIKompost

4 kommentarer

  1. Himla bra det där. Vi har en kompost på kolonin men i lägenhet verkar en bokasha (stavning?) kompost vara ett alternativ.

  2. Så inspirerande läsning. Vill verkligen anlägga en kompost i år!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑