Kategori: Återvinning

En hållbar julafton

Hållbar jul

Nu är det jul här i vårt hus, i lägenheten som vi flyttar från om tre dagar. Jul i kombination med flytt innebär att det står flyttlådor lite här och var och ingen julgran får plats. Paketen ligger i bokhyllan istället. Jag tycker det skapar så fin känsla med de här julkulorna och granris i fönstren. Den fina gamla med djurmotiv hittade jag på en loppis för några månader sedan.

Gammal julkulaJulbård Julstjärnor i BirkaFSC-märkt julklappspapper

Vad händer sedan när alla paket är uppackade? Återvinn och återanvänd! Presentpapper ska återvinnas som kartong och tejpen ska helst tas bort men det är inte hela världen om lite är kvar. Släng alltså inte i tidningsåtervinningen! Desto viktigare är det att sortera ut och slänga presentsnören i plast i hushållssoporna. Alla förpackningar som allt kommer i ska såklart sorteras som kartong. Sen kan en ju vara lite kreativ och återanvända en hel del. Presentpappret kan faktiskt återanvändas fler gånger och presentetiketter med fina motiv kan klippas ut och klistras på tändsticksaskar.

DIY TändsticksaskDIY Tändsticksask IDIY Presentetiketter

Kartonger kan återanvändas för att göra egna presentetiketter. Använd en hålslagare för att göra små hål att trä snöret i.

Paketinslagning

Jag slår in paket i FSC-märkt papper och med fina tygband som kan användas igen och igen och igen.

Vintageklänning IVintageklänning V

Lite slow fashion också iklädd en klänning som jag ärvt av min mormor. Önskar dig som läser en riktigt god jul!

Tagga till med återvinningen

Hangtags återvinnning

För mig är det en självklarhet att återvinna allt som går. Minsta lilla plastbit eller kartongsnutt. Ett exempel är så kallade hang tags, etiketterna som sitter på kläder med uppgifter om priset eller kanske information om materialen. Etiketterna hamnar i kartongåtervinningen och fästena i plaståtervinningen. Det lilla snöret tänker jag återanvända till att fästa en lapp på en present någon gång. För att det ska funka bra att källsortera såhär små plastbitar lägger jag all plast för sig i en återvinningspåse medan jag blandar kartong och metall och sorterar på plats.

Hangtags återvinnning I

Klisterlapparna hamnar i soppåsen. Sen kan en fundera på om alla de här lapparna egentligen behövs. Kan inte 3 för 2 vara tryckt på prislappen? Ett bra exempel på hur sådana små onödiga grejer kan rationaliseras bort är Filippa K som har slutat använda säkerhetsnålar till sina hang tags och istället bara fäster dem genom ett snöre i lappen i nacken. Smart ju!

Naturen är god

En sak som nog ofta hamnar i soporna istället för återvinningen är skyddsoblaten som ligger på smöret när det är helt nytt. Det var ganska nyligen jag la märke till att det ska sorteras som pappersförpackning precis som bägaren. När smöret är slut har det varit självklart att lägga locket som är i plast och bägaren i återvinningen och nu hamnar även skyddspappret där.

DSC_0057

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑