Kategori: Barn

Recension av ekologisk barnvagn – Naturkind Varius

I mitt inlägg om vår ekologiska barnvagn lovade jag att återkomma med en recension. Nu är det dags! Jag har ingen nämnvärd erfarenhet från andra vagnar och kan inte direkt jämföra med något annat, utan jag lyfter mest fram det jag tycker har varit bra eller mindre bra med vagnen.

Naturkind modell Varius: En kombivagn, det vill säga med både ligg- och sittdel.

Ekologisk barnvagn

Mjuk- eller hårdlift och tillbehörspaket: Det går att välja mjuk- eller hårdlift som liggdel. Vi valde hårdliften, som syns till vänster, för att den kändes finare och mer ombonad och skön för bebisen. Bilden till höger visar sittdelen. Vad gäller tillbehör fanns det ett paketerbjudande där vi valde skötväska med skötbädd, parasoll, regnskydd och fotsack. Nu i efterhand hade jag hellre valt solskyddet än parasollet då vi knappt har använt det och istället köp ett solskydd från ett annat ställe.

Körvänlighet och funktioner: Vagnen är lätt att köra och känns stabil. Den har en fantastisk svängradie med sina svängbara hjul framtill, det känns som att det går att svänga i minsta lilla utrymme.

Korkhandtagen är sköna att hålla i. Handtaget går att justera i olika lägen både uppåt och neråt, så att det tar lite plats på exempelvis en buss. Väldigt smidigt.

Höjden på sitt- och liggdelen är ganska hög så att en inte behöver böja sig så långt ner till barnet. Det tycker jag är väldigt bra.

Hårdliften kan kopplas loss och användas som en vagga på golvet.

Sittdelen har fyra rygglägen som är enkla att justera, varav ett är helt liggande och det finns såklart säkerhetsspännen för benen och överkroppen.

Sittdelen har även ett inbyggt myggnät där det går att ta loss det vanliga tyget genom att öppna ett blixtlås.

Byta sitt- och liggdel, byta håll och fälla ihop: Det är enkelt att ta av både sitt- och liggdelen med två olika spärrar på bägge sidorna och att byta håll på sittdelen när barnet är redo att sitta framåt. Det känns även väldigt säkert att sätta i insatsen då det syns och hörs på spärrarna när den sitter som den ska.

Det går att fälla ihop vagnen med sittdelen kvar, medan hårdliften får kopplas bort och fällas ihop separat. Vi har inte åkt särskilt mycket bil med vagnen men vid de tillfällen vi har gjort det har det funkat bra. Även i en liten bil men då fick vi montera bort hjulen och stuva in där det fanns utrymme.

Recension Naturkind IV

Hjulen: Vi valde de plasthjul som ingick och de har funkat väldigt bra där vi har kört vilket mest är i stadsmiljö, men även på grusvägar. Det fastnar lätt stenar i dem till skillnad från luftpumpade hjul. Jag var beredd på det innan så det är inget som har stört. Det går att köpa till luftpumpade hjul som är bättre på stigar och grusvägar. När det var mycket snö ute på gatorna var det tungt att köra vagnen. Snön fastnade under stänkskydden och i hjulhusen. Då hade luftpumpade hjul också varit att föredra.

Material: Materialen känns genuina och härliga. Kokosgummi, trä, ull, kork och ekologisk bomull, det är så naturligt det kan bli. Att vagnen är just ekologisk och giftfri är det främsta skälet till att köpa den.

Tålighet: Ett orosmoln var att vagnen kändes mer ömtålig för regn och snö än andra vagnar, vilket den säkert är eftersom det ekologiska bomullstyget inte är särskilt kraftigt impregnerat, men det har aldrig blivit något problem. Först fick jag intrycket att den inte alls skulle tåla regn, men det gör den såklart, det går till och med att tvätta tyget. Jag vill ju inte att vagnen ska bli blöt när vi är ute och går och då sätter jag såklart på regnskyddet och det har jag märkt att så gott som alla andra också gör med andra vagnar, även vid duggregn. Alltså inget konstigt.

Regnskyddet som ingick åkte tyvärr ur korgen under vagnen när vi bara hade använt det två-tre gånger. Som tur var hade vi fått ärva ett regnskydd. Ja, det tog emot att köpa ett nytt för 349 kr just då. Det som ingick var i alla fall väldigt fint, genomskinligt och praktiskt att sätta på. Kanske lite svårt att vika ihop då det var av lite styvare kvalitet.

Tvätt: Det går att ta loss nästan alla tyger och tvätta i 30 graders ulltvätt utan centrifugering med ulltvättmedel. Läs såklart tvättråden ifall de ändras! Vi hade tvättat skötbädden några gånger med bra resultat, men gjorde tyvärr misstaget att tvätta skötväskan och madrassöverdraget ihop en gång. Allt det vita tyget blev rosa, men värst av allt var att madrassöverdraget krympte så att det inte gick att trä på madrassen. Det var riktigt jobbigt! Vi hade följt de instruktioner som fanns i handboken, men tydligen ska allt tvättas separat och det stod ingenstans. Vi fick till slut ett nytt överdrag utan extra kostnad. Skötväskan tyckte vi att vi kunde leva med att den var rosa inuti.

Madrassöverdrag Naturkind

Lite komiskt var att när vi fick det nya överdraget satt det ett tvättråd på vilket det inte hade gjort på det första. Vi tvättade det flera gånger och det höll sig som det skulle.

Utseende: Jag tycker hårdliften är väldigt fin och påminner om andra vagnar på marknaden. Sittdelen har lite väl mycket tyg i suffletten. Det ser bylsigt ut framtill och det hade varit finare om tyget var lite stramare.

Ekologisk barnvagn Naturkind

Beställning och leverans: Vi beställde från Petit Barnvagnar och det var ganska smidigt. Särskilda önskemål får en skriva in i kommentarsfältet vid beställning, exempelvis ville vi ha en helsvart hårdlift. Vid köp av ett tillbehörspaket skriver en sina val i samma fält. Det hade gärna kunnat bli lite enklare med rullgardinsval även där.

Leveranstiden är mellan 8-14 veckor. Det är alltså viktigt att vara ute i god tid! Vi var lite sent ute och fick vår leverans på beräknat förlossningsdatum. Sonen kom tidigare och vi hade som tur var ordnat med en vagn vi kunde låna av en släkting.

Egentligen fick vi faktiskt leveransen lite i förväg, men det blev fel med en mjuklift istället för hårdlift. Petit Barnvagnar kom hit och hämtade den och sedan kom hårdliften på utsatt datum. Lite snopet men ändå helt enligt vad de lovat. Förhoppningsvis bara en tillfällighet att det blev så.

Ekologisk barnvagn Naturkind II

Jag är så nöjd med vagnen och är väldigt glad över att vi valde att köpa den. Sammanfattningsvis tycker jag att den är smidig och har bra funktioner. Att vagnen är ekologisk, giftfri och miljövänlig väger över allt kring utseendet. Jag skulle absolut köpt den igen!

Ekologiska bitringar och skallror

Bitringar och skallror

Fyra olika bitringar och skallror. Alla i naturliga, ekologiska och giftfria material.

Bitringar och skallror VI

Ett päron i naturgummi från Heveaträd i giftfria färger från Oli & Carol. Det är olika mjukt och hårt runt om och med struktur som gör det lite mer intressant och skönt att bita i. Vi hade ett grönt äpple tidigare men det tappades tyvärr bort. Riktigt fina. Jag köpte den på Leksaksborgenen liten leksaksbutik på Östermalmstorg.

Bitringar och skallror II

En virkad igelkott i GOTS-certifierad ekologisk bomull rakt igenom. Det är små bjällror i också som låter ganska dovt och behagligt! Den går att tvätta i 3O grader i tvättmaskin vilket är ett stort plus. Köpt på Grön Interiör.

Bitringar och skallror IV

En nyckelknippa från Plantoys i trä. Jag tycker den är så vacker och fint målad. Självklart i giftfria, vattenbaserade färger. Även den här inhandlades i leksaksbutiken på Östermalmstorg.

Bitringar och skallror VII

En klassisk skallra i trä som är behandlat med giftfri linolja och med små brickor i mitten som är färgade i giftfria färger. Den beställdes från Rekoleko som numera återfinns hos Ekoleko.

Ekologiska ballonger

Balloner II

Vad är väl ett kalas utan ballonger? Vi slog till på ekologiska, giftfria och nedbrytbara sådana i fina härliga färger! De här kommer från Ekoleko köpta på EcoSTHLM. 50 stycken för 99 kr känns som ett bra pris för något en kan vara trygg med. En riktig höjdare att leka med tyckte lilla ettåringen och de höll  som tur var riktigt bra för hans starka nypor.

Ballonger

 

Hemmagjord amningskudde

DSC_1475xx

Det är ett tag sedan jag gjorde den här amningskudden, men jag vill ändå dela med mig av tipset. Jag hade sett att det fanns amningskuddar med boveteskal som fyllning men istället för att slå till på en av dem beställde jag helt sonika en stor säck med boveteskal från Wermlands Bovete som odlar sitt bovete ekologisktDet blev nämligen billigare så.

DSC_1461xDSC_1436X

Jag hade gamla kuddfodral i storleken 40×40 cm hemma som jag fyllde med boveteskal. Så lätt!

DSC_1430xDSC_1439X

Boveteskalen är kraftiga och rispade hål på kuddfodralet efter ett tag, så jag satte på ett extra kuddfodral utanpå och då höll det bra. Den känns ungefär som en jättestor ärtkudde, såna som användes på skolidrotten. Mjukt och härligt, men det blir såklart tyngre än en amningskudde med polyesterfyllning. Hade jag haft en symaskin skulle jag gärna ha sytt ett längre och avlångt fodral för att få mer stöd.

DSC_1448x

Frågan är ju vad jag nu ska göra med mina 60 liter boveteskal?

Ekologisk barnvagn

DSC_1153x

Det allra första vi köpte till vår son innan han föddes var barnvagnen. Vi funderade på att köpa en begagnad men var också intresserade av Naturkinds ekologiska vagn och bokade in ett besök hos Petit barnvagnars showroom. Vi föll för den direkt!

DSC_1142x

Det blev modellen Varius i svart, en cityvagn med svängbara hjul framtill. Allt tyg i hårdliften och sittdelen är gjort i ekologisk bomull certifierat av GOTS och IMO, miljövänligt färgat och utan impregnering och flamskyddsmedel.

DSC_0012DSC_0015

Madrassen i hårdliften består av kokosgummi som är Öko-Tex 100 certifierad, en bottenplatta av trä och ett överdrag som är stoppat med ekologisk fårull.

DSC_0710x

Vi bytte till sittdelen när sonen var knappt sex månader. I den är botten gjord i trä och kork med ett tygöverdrag av ekologisk bomull.

IMG_8546DSC_1148x

Handtagen är gjorda i kork som är fri från tungmetaller. Metallstommen är besprutad med vattenlösliga färger och plastdetaljerna, som aldrig kommer i kontakt med barnet, är fria från ftalater.

DSC_1147x

Naturkind har ett miljötänk som jag gillar. Produktionen sker i största mån efter beställning, därför är leveranstiden mellan 8-14 veckor. Prislappen landade på drygt 11 000 kronor och då ingick även ett paket med skötväska, skötbädd, regnskydd och parasoll. Det går att jämföra med flera andra vagnar på marknaden. Vi funderade som sagt på att köpa begagnat men hittade inget vi gillade. Istället får vi bidra med vår vagn till andrahandsmarknaden när vi inte längre behöver den. För oss var det avgörande att materialen som skulle vara så nära vårt barn var så bra som möjligt sett ur ett kemikalieperspektiv.

Jag återkommer i ett annat inlägg om hur vi har upplevt vagnen nu när den har använts i snart ett år.

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑