Kategori: Ecologista

Två skogspromenader och ett lusthus

På trettondagen kom min mamma över på lunch och sen gick hon och jag ut på en promenad till Hammarbybacken och Lilla Sickla. Traskade upp, upp, upp för backen. Solen sken och snön yrde från alla snökanoner. Det var så fint.

Hammarbybacken IIILilla Sickla ILusthuset Lilla Sickla I

I Lilla Sickla, som är en liten gård i Nackareservatet, stannade vi vid ett lusthus och drack varm choklad som värmde så gott. När vi började bli kalla av att sitta stilla gick vi vidare hela vägen längs Sicklasjön och promenerade på isen tillbaka. Det var så härligt att vara ute så jag tog med mig min egen familj redan igår, sista dagen på tre veckors skön ledighet. Dukade upp clementiner och varm choklad igen.

Lusthuset Lilla Sickla Lusthuset Lilla Sickla IISarah Axelsson Lilla Sickla

De senaste dagarna och en avslappnad nyårsafton

Ekologisk prosecco

Tre dagar efter julafton gick flyttlasset till vår nya lägenhet med ett till rum, uteplats – och balkong! Så drömmigt att det nästan inte är sant! Är oerhört lycklig och nöjd över det. Massor med flyttlådor har packats upp och det har fixats och donats. Förutom det har jag, Niklas och lilla Arnold lekt i snön på nya innergården för första gången, lagat god gryta och gått  på några härliga promenader. Hittat coola skoavtryck i asfalten och sett vackra svanar i kanalen att vila ögonen på. Nyår firas hemma, bara vi tre. Väldigt skönt. Det kommer att spelas Bingolotto, ses Fröken Frimans krig, äras marängsviss och skålas i ekologisk prosecco!

GrytaAvtryckSvanar

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er allihopa!

En hållbar julafton

Hållbar jul

Nu är det jul här i vårt hus, i lägenheten som vi flyttar från om tre dagar. Jul i kombination med flytt innebär att det står flyttlådor lite här och var och ingen julgran får plats. Paketen ligger i bokhyllan istället. Jag tycker det skapar så fin känsla med de här julkulorna och granris i fönstren. Den fina gamla med djurmotiv hittade jag på en loppis för några månader sedan.

Gammal julkulaJulbård Julstjärnor i BirkaFSC-märkt julklappspapper

Vad händer sedan när alla paket är uppackade? Återvinn och återanvänd! Presentpapper ska återvinnas som kartong och tejpen ska helst tas bort men det är inte hela världen om lite är kvar. Släng alltså inte i tidningsåtervinningen! Desto viktigare är det att sortera ut och slänga presentsnören i plast i hushållssoporna. Alla förpackningar som allt kommer i ska såklart sorteras som kartong. Sen kan en ju vara lite kreativ och återanvända en hel del. Presentpappret kan faktiskt återanvändas fler gånger och presentetiketter med fina motiv kan klippas ut och klistras på tändsticksaskar.

DIY TändsticksaskDIY Tändsticksask IDIY Presentetiketter

Kartonger kan återanvändas för att göra egna presentetiketter. Använd en hålslagare för att göra små hål att trä snöret i.

Paketinslagning

Jag slår in paket i FSC-märkt papper och med fina tygband som kan användas igen och igen och igen.

Vintageklänning IVintageklänning V

Lite slow fashion också iklädd en klänning som jag ärvt av min mormor. Önskar dig som läser en riktigt god jul!

Utflykt till Bergianska trädgården

Bergianska VI

Förra helgen gjorde jag ett besök till Bergianska trädgården. En fin liten utflykt en gråmulen höstdag. Började med en supergod, vällagad lunch på Gamla Orangeriet och sedan spanade vi in växter i Edvard Anderssons växthus.

Gamla Orangeriet VGamla Orangeriet IGamla Orangeriet IIGamla Orangeriet III

Jag slås verkligen av hur fina mönster som finns i naturen. Så vackra blad och formationer. Jag visste för övrig inte att kronärtskockor växte sig så höga.

Bergianska VIIBergianska II Bergianska IIIBergianska V

Victoriahuset med jättenäckrosor var stängt för säsongen. Jag har aldrig varit inne där så det får det blir en annan gång.

VictoriahusetSarah Axelsson I

Regndroppar

Gick en promenad igår och fångade så oerhört vackra regndroppar och höstlöv på bild. Hösten har länge varit min bästa årstid. Nystart efter sommaren. Inga direkta krav. Märker i och för sig hur tempot ökar på jobbet. Allt ska hinnas med innan jul suckar folk. Så kändes det aldrig riktigt förut, då var hösten så lång och omhändertagande. Jag vill och behöver bli bättre på att komma ut i naturen. Det ger så mycket sinnesro och vila.

IMG_0792.JPGIMG_0795.PNGIMG_0796.PNG

Fina fynd

Det blev varken till att sälja på loppis eller något besök på Rosendal förra helgen på grund av en förkylning som kom i vägen. Jag orkade mig i alla fall ut på ett kort besök på Sjöstadsdagens loppis och där fyndade jag en del fint. Siktet var främst inställt på barnkläder, men det blev lite annat också.

DSC_1664x

Fyra tröjor och ett par byxor till lilla killen.

DSC_1588xIMG_0467x

Lite inredning blev det också. En grön liten kruka och en flätad korg att förvara leksaker i för tillfället.

DSC_1585xDSC_1587x

Det bästa av allt! Ett så fint mix and match-spel i trä med en nallebjörn som en kan göra massa olika varianter av. Tycker så mycket om den.

Skördefest och loppis

IMG_5659x

Jag vill tipsa om att det är skördefest på Rosendals Trädgård på Djurgården i helgen. Det är grönsaksmarknad från deras egna biodynamiska odlingar och försäljning av bland annat bröd, blomsterlökar och blommor. En pop up-servering ute i det gröna där det tillagas något från trädgården. Det bjuds också på en del aktiviteter för barn.

IMG_5664x

Av en slump hamnade jag där för två år sedan och det var så mysigt. Vi skulle egentligen bara fika och just den helgen var det alltså skördefest. Det serverades supergod pizza med grönsaker från odlingarna. Jag hoppas att jag hinner dit på söndag. Min lördag kommer jag nämligen ägna mig åt att göra mig av med gamla grejer på loppisen på Sjöstadsdagen i Hammarby Sjöstad där jag bor. Mellan 11-15.30 håller det på. Kom och fynda!

Earth Overshoot Day

Under resten av året kommer all konsumtion av förnybara resurser ske på bekostnad av planeten. Igår inträffade nämligen Earth Overshoot Day som innebär att jordens utbud av naturtillgångar för ett år inte räcker till för mänsklighetens efterfrågan. Bildligt talat konsumerar vi 1,6 planeter per år just nu.

Den här dagen infaller tidigare och tidigare för varje år som går. Vi har levt över naturens tillgångar för länge nu. Ett dyrt lån som vi kanske inte kommer att kunna betala tillbaka, men det finns förhoppningsvis fortfarande en chans att skriva av skulderna. Det är dags att börja leva inom planetens gränser.

DSC_1141x

Ecologista

Jag tycker att jag har levt ett ganska miljömedvetet liv länge. Ekologisk mat, i perioder vegetariskt, källsortering och en hel del loppisköp.

I samband med min graviditet tog det skruv. Jag läste boken ”Den onda badankan” av Katarina Johansson och fick upp ögonen för de gifter som finns runt oss i vår vardag. Allt från mat till vad vi lagar maten med. Vad som finns i badrummet, garderoben och till och med i plånboken. Köksredskap i plast har ersatts med trä, rostfritt stål och porslin. Tvål och schampo har bytts ut till snällare varianter och en ärvd regnrock i PVC från 70-talet har slängts bort. Plånboken då? Där sparas inte längre lika många kvitton eftersom de kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Jag tror på återbruk, minskad konsumtion och en ökad medvetenhet när en köper nytt, både i stort och smått. Min strävan efter en mer miljövänlig livsstil har börjat. En ecologista är född!

DSC_0499

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑