Kategori: Hållbarhet

Climate change is real

Leonardo DiCaprio tog chansen att prata om de pågående klimatförändringarna och vikten av politiska initiativ och beslut för att göra någonting åt problemet i sitt tacktal på Oscarsgalan. Så grymt bra och viktigt! Kolla själva.

Leonardo DiCaprio är en viktig förespråkare för klimatfrågan och för det vann han faktiskt ett annat pris i början på året. På World Economic Forum i Davos blev han tilldelad ett Crystal Award, ett pris som delas ut till artister eller kulturella ledare som hjälper till i arbetet med att lyfta frågan om världens humanitära och miljömässiga utmaningar.

Bra plast på ett ganska så onödigt utskick

Jag har kundkort hos både ICA och COOP för det ger onekligen ganska bra rabatter och erbjudanden. Båda skickar hem sina kundtidningar några gånger per år och i samband med det kommer även förhoppningsvis en värdekupong tillsammans med specialrabatter för just oss utifrån vad vi har handlat och allt som oftast lite extra broschyrer. Allt detta är omslutet av en plastförpackning. Och oj vad jag har irriterat mig på denna plast, men för några månader sedan upptäckte jag att den faktiskt är gjord av förnybar råvara från växtriket. Då blev jag inte lika störd längre, men det kan ändå kännas väldigt onödigt.

Förnybar plast

Jag tar gärna emot kundtidningarna i fysiskt format, de är trevliga att bläddra i, men värdekupongen och rabatterna kan de faktiskt ladda direkt på kortet tycker jag och skicka ett mail om vilka rabatter som gäller för just mig just nu.

Bonuscheck medlemstidning Bonuscheck ICA Rabatt ICA

Programmet Plus på SVT gjorde en undersökning om detta i ett program hösten 2014 och många ville precis som jag hellre ha utskicket på mail. Men men, det vill inte handlarna, det är bra att påminna oss om att gå till just deras butik i form av ett brev på posten. Eller så är det för att bonusen faktiskt inte används? Det lär ju ändras tids nog. Hoppas snart.

Finn ett fel

Ekologiska kläder färg

Två likadana pyjamasar. Den ena var ny när vi fick den och den andra var redan använd av ett barn och hade tvättats ett antal gånger. Var tog den rosa elefanten vägen?!

Färg IIIFärg IVVikten av att välja miljövänliga plagg i allt från råvara till färgning känns verkligen påtaglig när jag ser det här. Tänk att de här färgerna har gått ut i avloppet när kläderna tvättats. Pyjamasarna kommer från Lindex och är gjorda i ekologisk bomull, men jag vet inte enligt vilken certifiering. Numera är många av deras ekologiska plagg GOTS-certiferade vilket innebär att det även ställs miljökrav på färgningen. Ett kliv i helt rätt riktning.

Färg

Minskat matavfall

Restauranger, livsmedelsbutiker och hushåll har minskat sitt matavfall under 2014 jämfört med 2012 enligt en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra. Resultaten visar bland annat att hushållens fasta matavfall har minskat med cirka 7 kilo per person och år till 74 kilo per person, varav cirka 30 procent är onödigt svinn. Livsmedelsbutikerna har minskat matavfallet med nästan 35 procent mätt i totalt antal ton, en minskning med 2 kilo per person. Av deras avfall är ungefär 70 procent onödigt svinn, svindlande mycket tycker jag! Därför känns det fantastiskt att avfallet minskat så mycket i den sektorn.

Jag har skrivit om onödigt matsvinn tidigare, både i fast och flytande form. Det är verkligen viktigt att vi tar vara på det vi köper, oavsett om det är hemma eller på en restaurang. Jag blir så glad över den här utvecklingen. Här är några bilder på mig från i somras, lycklig och koncentrerad över att få kompostera vårt matavfall under de veckor vi hyrde en sommarstuga.

Minskat matavfallMinskat matavfall IIKompost

Sluta vaska kaffe

Det här med att vaska är ju så daterat, men det finns faktiskt något som vaskas vareviga dag. Kaffe. Hur många slentriankoppar kaffe bryggs, kokas och pressas varje dag till ingen nytta? I hemmet, på arbetsplatser, caféer och restauranger. Som inte går åt, som kallnar och som hälls ut helt i onödan. Det är så lätt hänt att göra några koppar extra. Det är kanske inte är lika stötande och iögonfallande som att beställa en flaska champagne och be någon hälla ut den. Fast när en tänker efter borde det ju vara det.

Ekologiskt kaffe

Enligt en studie som Naturvårdsverket och Livsmedelsverket har tagit fram uppgår det flytande avfallet av mat och dryck till 26 kilo per person i Sverige. Ungefär 40 procent av det är kaffe och te, det vill säga ungefär 10 kilo. Förutom det som hälls ut blir det ju också massa extra sump som slängs och måste avfallshanteras. Studien gäller bara hushåll. Undrar vad siffran skulle bli om restaurangbranschen och arbetsplatser räknades in?

Det går åt så mycket resurser i onödan, som energianvändning och utsläpp vid produktion och transporter. Bara att odla bönor till en kopp kaffe kräver 140 liter vatten och då får en tänka på att det sker i områden som förmodligen inte har lika bra tillgång till vatten som vi har.

Kaffeplanta

Kaffe är en av de mest besprutade grödorna som finns och är därför en av de viktigaste varorna att byta ut till ekologiskt. För miljön, för de som jobbar med råvaran och för sin egen skull.  Sluta vaska och få råd med ekologiskt! Värdet av kaffet som hälls ut skulle faktiskt kunna läggas på att köpa ekologiskt och sen värna lite extra om det.

I Sverige säger statistiken att vi dricker i snitt 3,2 koppar kaffe per person och dag. Näst mest i hela världen. Men stämmer det eller lever vi på en lögn? Har kopparna som hälls ut räknats bort!? Vi köper kanske bara näst mest per person.

Jag har börjat brygga färre koppar och skulle det inte räcka får en brygga en till kopp eller två. Det är inte svårare än så. Att ändra sitt beteendemönster skulle göra stor nytta för många.

If I were a flower growing wild and free, all I’d want is you to be my sweet honey bee

Colony Collapse Disorder

Jag såg en intressant dokumentär på Netflix som handlar om Colony Collapse Disorder, ett fenomen där bin helt plötsligt överger sina bikupor och hela bisamhällena dör ut. Dokumentären heter Queen of the Sun: What are the bees telling us?  Bortse från den väldigt udda inledningen, det blir bättre.

Bin är verkligen inte bara honungsproducerare, de är viktigare för oss än vad vi nog inser. Massdöden av både honungsbin och vilda bin får allvarliga konsekvenser för jordbruket eftersom en stor del av all mat som produceras pollineras av bin. I Sverige pollineras ungefär 30 procent av alla grödor av bin och i USA cirka 40 procent. Bin är alltså livsviktiga för oss. Ur ett ekonomiskt perspektiv är värdet av bin enormt och i USA har det blivit en hel industri att frakta bin runt om i landet för att pollinera grödor.

Det finns ingen entydig förklaring till bidöden. Den mest troliga förklaringen är att en parasit, varroakvalster, angriper bisamhällena. Andra möjliga orsaker är storskaliga jordbruk där bara en gröda odlas tillsammans med flitig kemikalieanvändning, då får bina inte den variation av växter de behöver för att livnära sig och de blir påverkade av bekämpningsmedel. Ett bekämpningsmedel gör att bina tappar sin orienteringsförmåga och inte hittar tillbaka till sin bikupa och dör. Så sorgligt. En viktig sak du kan göra är att välja ekologiskt, för då minskar användningen av bekämpningsmedel och det gör jordbruken mer varierade och medvetna.

Colony Collapse Disorder II

Rubriken kommer från låten All I want is you av Barry Louis Polisar

Plastfria ägg

DSC_1112

Visst är ägg i kombination med plast ganska vanligt? Skedar, äggskivare, ibland även äggkoppar i plast. Ett dåligt alternativ för miljön eftersom det görs på fossil olja och ett dåligt alternativ för oss människor då det kan det läcka farliga kemikalier som tas upp i våra kroppar. I min strävan efter att minska ner på plasten hemma ville jag ha äggskedar i något annat material. Metallsked och ägg är ingen god kombo, det kan smaka just metall. Jag blev därför väldigt glad när jag fick porslinsskedar från Granit i present av min mamma. De är riktigt fina tycker jag.

DSC_1118

En sked gick sönder när den ramlade i golvet, medan en annan höll, så lite tål dem men en får ju vara lite varsam med dem.

DSC_1135

På Lagerhaus hittade jag också en äggskivare helt i metall. Självklart är äggen ekologiska.

Earth Overshoot Day

Under resten av året kommer all konsumtion av förnybara resurser ske på bekostnad av planeten. Igår inträffade nämligen Earth Overshoot Day som innebär att jordens utbud av naturtillgångar för ett år inte räcker till för mänsklighetens efterfrågan. Bildligt talat konsumerar vi 1,6 planeter per år just nu.

Den här dagen infaller tidigare och tidigare för varje år som går. Vi har levt över naturens tillgångar för länge nu. Ett dyrt lån som vi kanske inte kommer att kunna betala tillbaka, men det finns förhoppningsvis fortfarande en chans att skriva av skulderna. Det är dags att börja leva inom planetens gränser.

DSC_1141x

När tiden stod stilla

Jag plockade blåbär i skogen vid stugan som vi hyrde. Det var så fridfullt och jag kände sådan lycka av att vara i naturen. Det var länge sedan jag kände så.

IMG_0051xDSC_0412

Bra sätt att kombinera nytta med nöje. Inte för att det blev så mycket blåbär, men det känns bra att inte behöva köpa i butik på ett litet tag. Första morgonen när vi hade kommit tillbaka hem åt vi varsin skål med grädde och mjölk. Så himla gott!

DSC_0439

Imorgon åker vi tillbaka till stugan igen. Längtar så!

Hållbart fika

Det slängs oerhörda mängder mat och dryck varje år som hade kunnat förtäras. I hushållen uppgår svinnet till drygt 50 kg/person. Det innebär alltså att det slängs ungefär ett kilo ätbar mat i veckan per person. Tänk att det skulle kunna vara en liter mjölk, ett kilo potatis, frukt eller kött – i veckan! Det är ju onödigt i allra högsta grad, både för ens egen ekonomi och för miljön.

Att ta vara på det en köper är viktigt för mig och jag har blivit bättre på att inte slänga mat. Ett exempel är nu senast när vi fikade på café Koloni och det blev en halv kokostopp över. Den tog jag med hem och så låg den i kylskåpet i två dagar. För att skaka liv i den lilla torra saken smälte jag smör i en panna, hällde på lite socker och kardemumma och stekte upp kokostoppen i härligheten.

DSC_0571

Serverades med grädde och överblivna jordgubbar från dagen innan som jag pressade lite lime över.

DSC_0574x

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑