Kategori: Mat och dryck

Ekologisk mat och ekologisk dryck

Fjärde advent och ekologisk julskinka

Ekologisk julskinka

Fjärde advent kommer med en stor önskan om att fler väljer ekologisk julskinka till julbordet. För att göra julen lite mindre läbbig för grisarna. Det är dyrare, såklart, så köp lite mindre och låt det bli lyxen på julbordet. När något är så billigt som oekologisk julskinka kan vara, borde en ställa sig frågan varför? Och svaret är nästan alltid att det är djuren och naturen som får stryka på foten.

Ekologisk julskinka IVEkologisk julskinka I

I min butik fanns det ingen KRAV-märkt julskinka, men däremot en EU-ekologisk på grund av att den är tillsatt med nitrit för att färga köttet rosa. I just det här fallet är grisen ändå uppfödd enligt KRAV-regler vilket jag tycker är högst viktigt! Tillsatsen är helt onödig och är bara till för den estetiska faktorn, annars blir köttet grått och det är vi ju i allmänhet inte vana vid. Så knäppt att det är så, men det fick bli den ändå. Jag är också nyfiken på att testa ett vegetariskt alternativ som verkar så gott.

Första advent och ekologisk glögg

Ekologisk glögg

Äntligen advent. Julmusiken har gått varm här hemma sista veckan och idag tändes det första ljuset. Vi har druckit ekologisk glögg från Dufvenkrooks. Det är den enda ekologiska varianten jag har testat så här länge. Den var riktigt god, lite åt det söta hållet, men så är det ju en lättvinsglögg också. Den söta glöggkastrullen är ett loppisfynd från finska Arabia och grytunderlägget i form av en stor rosett, också det ett loppisköp, passar så fint ihop.

Ekologisk glögg IIEkologisk glögg III

Att handla ekologiskt är lite som att gå i en lanthandel fast i ett storköp

För ett tag sedan handlade jag på ett stort Willys som jag inte varit i på drygt ett år. Det gick snabbt att se att de ekologiska varorna var markerade med gröna prislappar istället för vita. Smidigt att bara rikta blicken mot dem.

I frukt- och gröntavdelningen hittade jag inga gröna lappar bland de fem champinjonsorterna som låg där. Inte bland tomaterna eller gurkorna heller. Jag gick lite längre in och där fanns en hel disk med bara ekologiska grönsaker. Där fanns champinjonerna som jag letade efter, dock bara en sort och förpackade i en plastlåda som jag gärna skulle ha sluppit. Fick lite lanthandelskänsla där och då, som att stå i en liten butik med få utvalda produkter.

Ungefär så är upplägget i de flesta butiker numera. Lappar som visar vad som är ekologiskt och kanske nån hylla här och där med bara sådana produkter.

I mejeriavdelningen finns det inte heller särskilt många ekologiska varianter av samma sak. Där finns kanske en vanlig fil, en a-fil, en eller två yoghurtar, en turkisk yoghurt, en crème fraische. Ingen med femton olika smaksättningar. Jag hoppas inte heller att det är dit vi ska komma.

Ett ställe i butiken där jag verkligen saknar variation är i ostdisken. Jag vill ha prästost och kanske grevé. Det finns fyra ekologiska sorter där jag oftast handlar, som alla är i herrgårdsstil utom en som kort och gott heter ”Ekologisk lagrad ost” från butikens eget märke. Inget produktnamn direkt. Här kommer ett förslag: Prästgårdsost. För det är nog lite så den smakar.

Jag ser med viss förundran på de stora reklamskyltarna som har hängt på stan med tre nyheter från Arla. Långsyrad filmjölk i tre olika smaker, en naturlig färskost även den i tre olika smaker och en ny serie produkter med smör och rapsolja.  Svenskt och naturligt säljer. Men varför är inte nyheterna ekologiska? Finns det inte tillräckligt mycket ekologisk råvara? Vilka produkter fasas ut till förmån för dessa eller är det bara en kamp om mer plats på hyllorna från samma märke? Det bästa är ju när någon produkt som varit oekologisk ersätts av en ekologisk. Utbudet ökar sakta men säkert men än så länge går jag där i mitt storköp och leker lanthandel.

Bytt är bytt

DSC_1296

Kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. Det är de viktigaste varorna att byta till ekologiskt enligt Naturskyddsföreningen.

DSC_1252

På kaffeplantager som drivs på ett konventionellt, oekologiskt sätt, används oftast extremt giftiga bekämpningsmedel. Det är farligt, till och med livsfarligt, för de som jobbar där. Även för djur och natur. De vanligaste bekämpningsmedlen på kaffeodlingarna är förbjudna i Sverige men slutprodukten säljs ändå här. Mitt val, förutom att välja KRAV-märkt kaffe, är att också välja Fairtrade, det garanterar bland annat att arbetarna har bättre villkor och en lön de kan leva på. Gifterna sitter främst i skalen på kaffebönorna och hamnar kanske inte i koppen du dricker, men varför chansa.

DSC_1248

Även när det gäller bananer och vindruvor används mängder med farliga bekämpningsmedel och i det här fallet går gifterna över i fruktköttet. I de två livsmedelsaffärer där jag oftast handlar har handlaren tagit ställning och slutat att sälja oekologiska bananer. Hoppas att nästa steg blir att fasa ut de oekologiska vindruvorna. Naturskyddsföreningen skriver att det hittades 26 olika bekämpningsmedel i ett EU-stickprov av en ask vindruvor. Min slutsats – finns det inte ekologiska druvor i butiken, så följer inga med hem.

DSC_1270

Ekologiska mejeriprodukter ger ringar på vattnet även på andra sidan jordklotet. Då behövs nämligen inte hårt besprutade sojabönor odlas som i sin tur importeras och blir till foder åt kossorna här hemma. Istället får de beta och äta ekologiskt foder varav minst 60 % kommer från den egna gården om varan är KRAV-märkt.

DSC_1281

Köttet saknades ju på den översta bilden. Varför då? För att det absolut bästa är att minska på köttkonsumtionen. När en ändå köper kött är det ekologiska alternativet viktigt på grund av att djuren får det bättre på många plan. Bland annat bejakas djurens naturliga beteenden, de får äta naturligt ekologiskt foder och de får tillgång till bete. Det ställs högre krav på slakten. Det bor med andra ord gladare och mindre stressade djur på ekologiska gårdar. Här slog jag till när det var kort datum och la i frysen.

DSC_1265

I Sverige är potatisen en av de grödor som besprutas allra mest. Det kan en nästan inte tro, eller hur? 7-8 gånger per säsong besprutas potatisodlingarna med bekämpningsmedel för att ta död på bladmögel, ogräs och insekter. Gifter som är skadligt för bin och vattenlevande organismer. Ämnena tar sig också ner i grundvattnet. Genom att välja ekologisk potatis slipper en allt det här. Ledorden i det här inlägget upprepas – bättre för dig, djur och natur!

Earl of Organic

DSC_0643

På kvällskvisten tycker jag ofta att det är gott med en kopp te. Jag köpte nyligen två ekologiska sorter från Johan & Nyström, Fläder & äpple och Earl of Organic.

DSC_0639DSC_0644

Jag gillar deras beskrivning av Earl of Organic. ”Välbalanserad, sofistikerad och klassisk. En adelsman som knappast behöver någon introduktion. Här med extra fint och ekologiskt familjeträd i sällskap med den finaste naturliga bergamotten.”

Grönsakskasse

Jag och min lilla familj har hyrt en sommarstuga i en vecka. Vi passade på att beställa genom MatHem för att få allt levererat direkt till stugan. En produkt vi inte köpt tidigare är deras grönsakskasse, där innehållet består av cirka fyra kilo ekologiska grönsaker som varierar efter säsong. Jag var tveksam till hur utbudet av ekologiska grönsaker skulle vara i den lilla butiken här på orten och då kändes påsen som ett bra alternativ även om det är att köpa grisen i säcken.

DSC_0029

Det gav utdelning. Gul och röd paprika, citroner, tomater, morötter, gul lök, blandsallad, koriander, gurka, avokado, champinjoner och vitlök. Allt för 229 kr. Jag kollade vad det skulle ha kostat om jag köpt allt separat och det skulle faktiskt ha landat på runt 340 kr. Jag blev minst sagt förvånad och fundersam. Trodde i ärlighetens namn att det skulle ha blivit lite dyrare för mig att köpa kassen än styckvis. Är det så stora marginaler på grönsaker att de kan sänka priserna så mycket i en sådan här kasse?

Trompe l’œil

Jag köper sällan juice längre på grund av att det ekologiska sortimentet kostar ganska mycket och det blir dyrt i längden om en vill dricka ofta. Därför blev jag glad när jag såg att Bravo numera har en ekologisk apelsinjuice som är billigare än många andra.

IMG_9604

Det slog mig att den bara innehåller 1,75 liter till skillnad från den oekologiska som är 2 liter. Undrar om det är för att den ska verka billigare än den faktiskt är? Det gamla knepet.

IMG_9585

Juicen kostade 28,95 kr och det är lätt hänt att man i sin iver tänker att priset är 14,50 kr/l men i själva verket är det 16,54 kr/l.  Den oekologiska ligger på 11,75 kr/l. Prisskillnaden i sig är säkert skälig. Smaken då? Minst lika god som den gamla och det stora plusset är såklart att slippa så mycket gifter som möjligt.

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑