Kategori: Mode

Hur du bygger en grön garderob

En grön garderob

Min garderob går mest i nyanserna blått, grått, vitt och svart. Ambitionen är att skapa en grön garderob. Ja, inte till färgen då, utan i bemärkelsen hållbar. Till viss del är den redan det eftersom jag handlat mycket på second hand och många plagg har jag haft i flera år.

Här kommer mina tips för att bygga upp en grön garderob:

Först och främst handlar jag med eftertanke om vad jag vill ha och behöver…

  • Se över din garderob och få koll på ditt behov. Köp inte en kofta om du behöver en tröja.
  • Använd de kläder du köper så länge som möjligt för att på så sätt minska konsumtionen.
  • Köp kläder som du vet passar ihop med andra plagg i din garderob.
  • Köp kvalitet framför kvantitet.
  • Laga dina kläder. Kanske kan du själv eller någon du känner sy, annars lämna till en skräddare.

…. och med omtanke om miljön.

  • Handla på second hand. Byt med vänner och familj. Det allra bästa för miljön är förstås att inte köpa nyproducerat.
  • När du ändå köper nytt, ha som målsättning att köpa plagg i miljövänliga material, exempelvis i ekologisk bomull, ekologisk lin, ull eller lyocell/tencel som är gjort på cellulosa från skogsråvara.
  • Ett extra steg är att köpa plagg som är certifierade av ett oberoende institut, exempelvis GOTS eller OCS, för att vara säker på att plagget är miljövänligt i alla led, även vad gäller hur tyget har producerats och färgats.
  • Gör ett aktivt val att inte köpa kläder i syntetmaterial, som polyester, som främst framställs av fossil olja. Det börjar bli mer vanligt med kläder i återvunnen polyester i butikerna, vilket såklart är miljövänligt, men då bör plagget vara Öko-Tex märkt, vilket certifierar att tyget är fritt från farliga kemikalier.
  • Försök att undvika eller minska köpen av kläder som behöver kemtvättas.

En grön garderob III

Här är mitt senaste köp. En tröja i bomull för 20 kr på en gatuloppis.

En grön garderob II

Miljövänliga glasögon

För knappt ett år sedan köpte jag mitt första par läsglasögon. Valet föll på ett par bågar från ECO, ett glasögonmärke som sätter hållbarhet och socialt ansvarstagande i första rummet. De har två olika linjer av glasögon. Eco Recycled som till 95 % består av återvunnet material och Eco Biobased som till 63 % är gjord av växtbaserad plast certifierad av USDA.

DSC_0672DSC_0688

Mina glasögon kommer från den sistnämnda kollektionen i modellen Parana i sköldpaddsfärg. Det blå glasögonfodralet är gjort av återvunnnen PET-plast.

DSC_0659x

Under parollen ”One Frame One Tree” skänker och planterar Eco ett träd för varje sålt par glasögon. Sedan starten 2009 har 1 miljon träd planterats i Kamerun. Det känns väldigt fint att mitt köp bidrar till någonting mer, någonting som gör gott för klimatet.

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑