Kategori: Recept

Ekologisk mintchokladfudge

Ekologisk mintfudge II

Jag älskar all sorts mintchoklad och den här fudgen av Söta saker är verkligen en av favoriterna. Oftast gör jag den till julgodis men den passar hur bra som helst även när julen är förbi. Jag använder ekologiskt rörsocker istället för strösocker och det funkar lika bra.

Du behöver:
50 gram ekologiskt smör
1 dl ekologisk ljus sirap
3 dl  ekologiskt rörsocker
3 dl  ekologisk grädde
100 gram ekologisk mintchoklad, exempelvis denna från Änglamark.

Koka ihop alla ingredienserna förutom mintchokladen tills röran klarar ett kulprov, det vill säga när det går att forma en kula av kolan i ett glas med kallt vatten. Ta bort från spisen och blanda i mintchokladkakan bruten i bitar. Klä en fyrkantig form i bakplåtspapper och häll i röran. Skär i rutor när den stelnat något. Förvara i kylen eller frys in om allt inte äts upp, men det är förmodligen ingen risk.

Ekologisk mintfudgeEkologisk mintfudge I

Andra advent och ekologisk saffranskaka

Ekologisk saffranskaka II

Jag vill dela med mig av ett riktigt gott recept på en ekologisk saffranskaka. Jag har ändrat lite från originalreceptet och använde såklart nästan bara ekologiska råvaror. Ekologiskt saffran fanns inte i butiken. Undrar hur besprutad saffran är överlag och om konventionellt odlad saffran ändå är hyfsat ok? Kakan passar perfekt en sån här dag som andra advent och alla andra dagar i jul.

Du behöver:
200 gram smör
1 gram saffran
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vatten, sirap och lite extra strösocker att toppa med

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform. Jag använde en avlång, men det funkar med en rund också.
Smält smöret. Stöt saffranet i en mortel med en matsked av sockret. Jag blandade det med lite bourbon, knappt en matsked, för att få fram smakerna ännu mer. Det funkar med annan sprit också. Blanda sedan saffranet med det smälta smöret.
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smöret och mjölken. Sikta ner mjölet och bakpulvret i smeten. Rör ihop och häll i formen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Känn efter med en sticka så att kakan inte är kladdig i mitten. Blanda lite vatten och någon tesked sirap och pensla på kakan när den har tagits ur ugnen. Toppa med strösocker. Ta sedan loss kakan från formen.

Jag serverade med vispad ekologisk grädde och ekologiska lingon. Verkligen gott med det syrliga från lingonen till!

Ekologisk saffranskakaEkologisk saffranskaka IEkologisk saffranskaka III

Ekologisk tomatsoppa med kokosmjölk

Ekologisk tomatsoppa

Den här tomatsoppan är enkel att göra, går snabbt och är väldigt god. När fantasin tryter och jag inte har så stor lust att laga mat är den himla smidig att ta till och jag har nästan alltid ingredienser till den hemma för säkerhets skull.

Du behöver:
1 paket ekologisk krossad tomat
1 burk ekologisk kokosmjölk
1 dl ekologiska röda linser
3 dl vatten
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 ekologisk pressad vitlöksklyfta
1/2 ekologisk pressad citron
Krydda med cayenne, chili, paprika, peppar och salt efter smak
Eventuellt ekologisk crème fraiche och några blad ekologisk basilika

Det är inte så noga med måtten. Koka ihop och låt sjuda i cirka en kvart. Sen är den klar att serveras! Gärna med smörgåsar eller en sallad vid sidan av. Toppa med en klick crème fraiche och några basilikablad om du vill piffa till soppan lite extra,  Det ger extra karaktär och är så gott!

Ekologisk tomatsoppa II

Avokado, parmesan och spenatsmörgås

Avokado, parmesan och spenatsmörgås

Jag gjorde en sån sjukt god smörgås till middag. Inspirationen kommer ursprungligen från Kristins som har en väldigt fin blogg med himla bra recept. Det är ju egentligen en sallad som jag la på en macka.

Avokado, parmesan och spenatsmörgås II

Det som behövs för 2 mackor är:

1 avokado
2 nävar bladspenat
1-2 vitlöksklyftor
1 dl finriven parmesan
Dijonsenap och majonnäs, cirka 1 msk av varje
2 msk olivolja
Citronsaft, salt och peppar efter smak
2 skivor gott bröd
Smör att steka i

Alla ingredienser var ekologiska.

Lägg spenaten i en skål, häll på olja, senap och majonnäs. Pressa i vitlök och häll på parmesan. Skär avokadon i bitar och lägg i. Blanda runt försiktigt. Salta och peppra och pressa lite citronjuice på.

Avokado, parmesan och spenatsmörgås III

Jag stekte upp brödet i lite smör. Just det här brödet köpte jag på Magnus Johanssons bageri  som bakar med ekologiska råvaror.

Lägg röran på brödet och hyvla lite extra parmesan på toppen. Jo, jag bredde lite majonnäs på mackan också.

Det är så goda smakkombinationer i det här. Testa!

Avokado, parmesan och spenatsmörgås IV

Ekologiska havrebollar och äkta vanilj

Det har blivit ett långt uppehåll i bloggandet, tråkigt nog. Tiden har gått åt till att köpa lägenhet och fira sonen som fyllde 1 år i fredags. Roliga grejer alltså! Vi hade kalas i lördags och till det bakade jag bland annat ekologiska havrebollar med mycket vanilj i. Inget vaniljsocker gjort på arom utan ekologiskt äkta vaniljpulver. Det är däri hemligheten ligger. De blir riktigt goda! Jag gjorde mina havrebollar på enbart ekologiska ingredienser.

Ekologiskt vaniljpulver

Du behöver:
100 gram ekologiskt smör
1 dl ekologiskt rörsocker
1/2 msk ekologiskt vaniljpulver
3 dl ekologiska havregryn
2 msk vatten
Ekologiska kokosflingor att rulla bollarna i

Blanda ihop allt och rulla till i önskad storlek. Det blir cirka 20 mindre eller 10 större bollar. Rulla sedan bollarna i kokosflingorna. Ett tips är att hälla upp kokosen i en mugg och lägga i en boll i taget och skaka runt lite. Ett väldigt smidigt sätt att klä dem i kokos.

Ekologiska havrebollar IIIEkologiska havrebollar II

Servera och njut!

Ekologiska havrebollar IEkologiska havrebollar

© 2018 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑