Kategori: Skönhet och hygien

Fyra ekologiska tvålar

Dr Bronner's ekologiska tvål I

När jag fyllde år för några månader sedan fick jag en sådan härlig present. Fyra färgglada ekologiska tvålar från Dr. Bronner’s i dofterna Lemongrass Lime, Spearmint Peppermint och Tea Trea och en utan doft Baby Unscented. Än så länge har jag bara testat Lemongrass Lime. Den har en ganska kraftig, dov doft som jag gillar.

Dr Bronner's ekologiska tvål IIDr Bronner's Lemongrass Lime

Tvålen är faktiskt brun. Det tog ett litet tag att vänja sig vid det. För visst är en van vid att tvål ofta är lite vit genomskinlig och diskmedel ska ju vara grönt, så är det bara. Eller? Hmm…

Dr Bronners Tea Trea ekologisk tvål Dr Bronner's ekologiska tvål Baby UnscentedDr Bronner's ekologiska tvål III

De finns att köpa på många apotek och på kedjor som Kicks och Åhléns. Flaskorna är uteslutande gjorda i återvunnen plast och kommer såklart att återvinnas igen när de är slut. Tvålen är certifierad enligt USDA organic, Biokosmetik och Fair for life samt Fairtrade. Det kan nog inte bli så mycket bättre än så. De är som små härliga karameller i badrumsskåpet!

En menskopp som gör skillnad

Jag drog upp kameran ur skötväskan för att fånga en bild på min son i vagnen på bussen . I samma stund ramlar en binda ur väskan, rakt ner på golvet, precis vid dörrarna i mitten. Snabbt som attan fångar jag upp den och gömmer den i korgen under vagnen. Jag kände direkt att det här borde ju inte vara pinsamt, men det var det. Hur många gånger har jag inte smugglat tamponger i strumpan eller diskret lagt en i jeansfickan så precist att det inte ska bukta ut någonstans för att ingen ska kunna se på väg till toaletten? Hur många är inte de tjejer som en vecka i månaden helt plötsligt tar med sig väskan in på toaletten men som inte annars brukar göra det? Jag är 30 år gammal och jag kan räkna på en hand hur många gånger jag har sett bindor eller tamponger synligt i folks väskor. Det är ett sånt hysch-hysch kring mens.

Ruby Cup Menskopp II

Nu har jag köpt en menskopp. Inte för att jag ska slippa tappa ut bindor här och där, utan för att det faktiskt verkar så himla smidigt. Att inte längre behöva köpa tamponger eller bindor, att inte behöva tänka på att packa med sig mensskydd utan bara ha det på sig eller snarare i sig under hela mensperioden. Självklart är det ju också till förmån för miljön och min egen ekonomi. 1 menskopp kan användas i ungefär 10 år. 4 menskoppar kan ersätta 12 000 tamponger under en livstid. Tänk vilken skillnad det gör både vad gäller resurser i produktion och mängden avfall. Den jag köpte kostade knappt 300 kronor inklusive frakt, betydligt billigare än att köpa tamponger och bindor under 10 år.

Ruby Cup Menskopp

Jag valde en menskopp från Ruby Cup och det bästa är att de skänker en likadan till tjejer i utvecklingsländer som inte har råd med mensskydd. Det är ett stort problem att mens stoppar tjejer från att gå till skolan, träning eller andra aktiviteter. Ett annat problem är användningen av okonventionella skydd som i värsta fall kan leda till infektioner. Att inte behöva oroa sig över sin mens borde vara en självklarhet. Vare sig en bor i Sverige eller någon annanstans.

Ruby Cup Menskopp III

Green pride volume mascara 

IMG_0357.JPG

Den här mascaran från franska UNE har blivit en favorit de sista två åren. Innehållet är helt naturligt och en fjärdedel är också ekologiskt certifierat av ECOCERT. Den innehåller bland annat ekologiskt sheasmör, bivax och majsstärkelse.

IMG_0358.JPG

En tandborste för en tandborste

DSC_0632

När det var dags för vår lilla kille att börja borsta tänderna kändes det viktigt att hitta en bra tandborste som inte var gjord helt i plast. Valet föll på Humble Brush. Jag passade på att byta ut våra egna tandborstar som ändå sjöng på sista versen på samma gång.

DSC_0633

Skaftet är gjort i miljövänlig bambu som är odlad utan bekämpningsmedel och stråna är gjorda i BPA-fri nylon. Jag tycker tandborsten är skön i handen och borsten är lagom mjuka. De håller ungefär 2-4 månader enligt Humble Brush själva, vilket jag instämmer i. Vi bytte ut våra efter knappt tre månader.

DSC_0631

Det finaste av allt är att för varje såld tandborste skänker företaget en tandborste till någon som är i nöd av tandvård.

© 2021 Ecologista

Tema av Anders NorenUpp ↑